Η φύση στο σχολείο στις 9 &10 Απριλίου και Το σχολείο στη φύση στις 14 & 15 Μαίου
Τα εργαστήρια μας συνεχίζονται για άλλη μια χρονιά!
Η Κοιν.Σ.Επ. Παρέα του δάσους υλοποιεί δύο βιωματικά εργαστήρια για παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία στοχεύουν στη μετάδοση παιδαγωγικών μεθόδων που συνδέουν τη σχολική ζωή με τη φύση.
Τα εργαστήρια αποτελούν μια ολοκληρωμένη και συμπληρωματική παιδαγωγική προσέγγιση της φύσης, αλλά μπορείτε να τα παρακολουθήσετε και ανεξάρτητα, ανάλογα με το ενδιαφέρον σας.
Το εργαστήριο στοχεύει:
- Να θέσει τη θεωρητική βάση της μεθόδου Εκπαίδευσης στους κήπους (Garden-Based-Learning).
- Να φωτίσει γνώσεις από την οικολογία, τη βιολογία και τη φυσική καλλιέργεια που αφορούν ένα σχολικό κήπο.
- Να δώσει πρακτικά βήματα σχεδιασμού μιας υπαίθριας τάξης στη σχολική αυλή.
- Να συνδέσει τη λειτουργία της υπαίθριας τάξης με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
- Να δώσει τα στάδια γνωστικής και βιωματικής σύνδεσης των συμμετεχόντων με τον φυσικό κόσμο μιας σχολικής αυλής.
- Να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει, να στηρίξει τους παιδαγωγούς να ακολουθήσουν την μέθοδο της Εκπαίδευσης στους σχολικούς κήπους και να δημιουργήσουν υπαίθριες τάξεις στις σχολικές αυλές.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς προσχολικής αγωγής και πρώτων τάξεων του δημοτικού αλλά και σε ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το εργαστήριο στοχεύει:
- Να θέσει τη θεωρητική βάση, τη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές της παιδαγωγικής προσέγγισης της φύσης.
- Να ενισχύσει τη γνωστική και βιωματική σύνδεση των συμμετεχόντων με τον φυσικό κόσμο.
- Να δώσει πρακτικά βήματα για την παιδαγωγική αξιοποίηση των υπαίθριων φυσικών χώρων με βάση τους περιορισμούς και τις δυνατότητες τους.
- Να προτείνει παραδείγματα διαθεματικής προσέγγισης της φύσης και δημιουργίας παιδαγωγικού υλικού από φυσικά υλικά, σε σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης όλων των τύπων νοημοσύνης των παιδιών.
- Να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει και να στηρίξει τους παιδαγωγούς να ακολουθήσουν την παιδαγωγική προσέγγιση της φύσης, εντάσσοντας την καθημερινή επαφή με τη φύση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς της προσχολικής αγωγής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής.