Παιδαγωγικός σχεδιασμός υπαίθριου χώρου στο Καπανδρίτι

Παιδαγωγικός σχεδιασμός υπαίθριου χώρου στο Καπανδρίτι

Το Δεκέμβριο του 2021 ολοκληρώθηκε από την Παρέα του δάσους ο παιδαγωγικός σχεδιασμός του Πρότυπου αγροκτήματος προσχολικής και σχολικής αγωγής, εντός των κατασκηνώσεων Ασημακόπουλου.

Λίγους μήνες μετά, με την υλοποίηση του σχεδιασμού, ένα χωράφι με λίγες ελιές κι ένα πεύκο πήρε τη μορφή ενός εκπαιδευτικού αγροκτήματος. Ενός αγροκτήματος όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με την πηγή της τροφής και να γνωρίσουν τρόπους καλλιέργειας που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα.

Το πρώτο βήμα του σχεδιασμού ήταν να προσδώσει στο χώρο την κεντρική του φιλοσοφία. Μέσα από έρευνα και ουσιαστική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του χώρου Ηλία Περτσεμλίδη, προτάθηκε η διαμόρφωση ενός αγροκτήματος, όπου ο άνθρωπος παράγει την τροφή του χρησιμοποιώντας κυρίως τα χέρια του, ακολουθώντας μεθόδους εναρμονισμένες με τις ροές και τους κύκλους της φύσης.

Βασική πηγή έμπνευσης του σχεδιασμού αποτέλεσαν τα δομικά στοιχεία του παραδοσιακού αγροτικού τοπίου. Στοιχεία, όπως τα μεμονωμένα δέντρα, ο φυτοφράχτης, η μικρή τεχνητή λίμνη συλλογής βρόχινου νερού, συμβάλουν στη λειτουργία του αγροκτήματος και ταυτόχρονα προσφέρουν τροφή, νερό και καταφύγιο σε πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Πρόκειται για ένα αγρόκτημα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια ζωή.

Το δεύτερο βήμα ήταν η παραπάνω φιλοσοφία να ενσωματωθεί στο χώρο, και ταυτόχρονα ο χώρος να αποκτήσει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Μέσα από την επιλογή κατάλληλων σταθμών μάθησης και φυτεύσεων, προσπαθήσαμε η κίνηση των παιδιών στο χώρο να αποτελεί ένα ταξίδι σε όλα τα στάδια καλλιέργειας του φυτού. Περνώντας από το θερμοκήπιο-σπορείο, τους κάδους παραγωγής κομπόστ, τα παρτέρια καλλιέργειας, τους κήπους επικονιαστών και τη λίμνη συλλογής βρόχινου νερού, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από το βίωμα και την εμπειρία (hands on method).

Το ταξίδι κλείνει στο σταθμό ελεύθερης δημιουργίας με φυσικά υλικά, ένα χώρο έκφρασης και εκπνοής της εμπειρίας και της γνώσης που αποκτήθηκε στο αγρόκτημα.

Με χαρά είδαμε τον παιδαγωγικό σχεδιασμό να υλοποιείται, και το χώρο να ξεκινά τη λειτουργία του.

Παρέα του δάσους

Η Κοιν.Σ.Επ. Παρέα του Δάσους αποτελεί μια πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση, που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο -τη φύση- ως πεδίο μάθησης και ανάπτυξης.

Δήλωση συμμετοχής

Η δήλωση συμμετοχής στις δράσεις της Παρέας του δάσους είναι απαραίτητη και ο αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος.

Η δήλωση μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας μας

www.pareatoudasous.gr

ή με e-mail στο 

Πληροφορίες: +30 694 928 8685

Βρείτε μας στο facebook

Παρέα του δάσους Parea tou dasous

© 2023 Παρέα του δάσους. Designed by Upsited | Όροι χρήσης
Α.Γ.Ε.ΜΗ: 166359261000
Χρησιμοποιούμε cookies

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, καταλαβαίνουμε πως συμφωνείτε με τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου μας.