Ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση στη φύση

Βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

Τα εργαστήρια μας εστιάζουν στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τη φύση και στις παιδαγωγικές μεθόδους που καθιστούν τη φύση ένα δυναμικό εργαστήριο γνώσης και αναπτυξιακής ολοκλήρωσης των παιδιών.

Απευθύνονται σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και σε ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Image
Image

Το σχολείο στη φύση

Μέσα από το εργαστήριο οι εκπαιδευτικοί – παιδαγωγοί μαθαίνουν τρόπους παιδαγωγικής προσέγγισης  και αξιοποίησης των υπαίθριων φυσικών χώρων.

Το εργαστήριο στοχεύει:

 • Να θέσει τη θεωρητική βάση, τη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές της παιδαγωγικής προσέγγισης της φύσης .
 • Να ενισχύσει τη γνωστική και βιωματική σύνδεση των συμμετεχόντων με τον φυσικό κόσμο.
 • Να δώσει πρακτικά βήματα για την παιδαγωγική αξιοποίηση των υπαίθριων φυσικών χώρων με βάση τους περιορισμούς και τις δυνατότητες τους.
 • Να προτείνει παραδείγματα διαθεματικής προσέγγισης της φύσης και δημιουργίας παιδαγωγικού υλικού από φυσικά υλικά, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης όλων των τύπων νοημοσύνης (συναισθηματική, κιναισθητική, χωροταξική, γλωσσική, λογικομαθηματική, νατουραλιστική, μουσική, ενδοπροσωπική, διαπροσωπική, υπαρξιακή).
 • Να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει, να στηρίξει παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν την παιδαγωγική προσέγγιση της φύσης, εντάσσοντας την καθημερινή επαφή με τη φύση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Η παιδαγωγική φιλοσοφία του εργαστηρίου Το σχολείο στη φύση συνδυάζει στοιχεία από την εμπειρική μάθηση, την παιδαγωγική τέχνη Waldorf-Steiner και τα Σχολεία του δάσους κι αποτελεί μια καινοτόμα παιδαγωγική προσέγγιση του φυσικού χώρου.

Διάρκεια: 12 ώρες

H φύση στο σχολείο

Μέσα από το εργαστήριο οι εκπαιδευτικοί – παιδαγωγοί μαθαίνουν πώς να διαμορφώσουν μια υπαίθρια τάξη στη σχολική αυλή με κεντρικό άξονα τη φύση, καθώς και μεθόδους παιδαγωγικής αξιοποίησής της.

Το εργαστήριο στοχεύει:

 • Να θέσει τη θεωρητική βάση της μεθόδου Εκπαίδευσης στους κήπους (Garden-Based-Learning).
 • Να φωτίσει γνώσεις από την οικολογία, τη βιολογία και τη φυσική καλλιέργεια που αφορούν ένα σχολικό κήπο.
 • Να δώσει πρακτικά βήματα σχεδιασμού μιας πράσινης και ενεργής σχολικής αυλής.
 • Να δώσει τα στάδια γνωστικής και βιωματικής σύνδεσης των συμμετεχόντων με τον φυσικό κόσμο μιας σχολικής αυλής.
 • Να προσφέρει παιδαγωγικό υλικό για την προσέγγιση των φυσικών στοιχείων της σχολικής αυλής.
 • Να προσφέρει παιδαγωγικό υλικό από φυσικά υλικά που σχετίζεται με τη γλωσσική ανάπτυξη, την εισαγωγή στις μαθητικές έννοιες και την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων.
 • Να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει, να στηρίξει παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν την προσέγγιση της Εκπαίδευσης στους κήπους.


Η παιδαγωγική φιλοσοφία του εργαστηρίου Η φύση στο σχολείο συνδυάζει στοιχεία από τη Μοντεσσοριανή αγωγή, το Θεατρικό παιχνίδι και τη θεωρία της Εκπαίδευσης σε κήπους (Garden-based-learning) και αποτελεί μια καινοτόμα παιδαγωγική προσέγγιση των σχολικών αυλών.

Διάρκεια: 12 ώρες

Τα εργαστήρια «Το σχολείο στη φύση» και «Η φύση στο σχολείο» υλοποιούνται κάθε Φθινόπωρο και Άνοιξη στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, στο Αισθητικό δάσος του Υμηττού.

Επίσης υλοποιούνται για ομάδες εκπαιδευτικών, σε φυσικούς χώρους και σχολικές αυλές, εντός και εκτός Αττικής.

 

Παρέα του δάσους

Η Κοιν.Σ.Επ. Παρέα του Δάσους αποτελεί μια πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση, που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο -τη φύση- ως πεδίο μάθησης και ανάπτυξης.

Δήλωση συμμετοχής

Η δήλωση συμμετοχής στις δράσεις της Παρέας του δάσους είναι απαραίτητη και ο αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος.

Η δήλωση μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας μας

www.pareatoudasous.gr

ή με e-mail στο 

Πληροφορίες: +30 694 928 8685

Βρείτε μας στο facebook

Παρέα του δάσους Parea tou dasous

Εκπαιδευτικοί

© 2024 Παρέα του δάσους. Designed by Upsited | Όροι χρήσης
Α.Γ.Ε.ΜΗ: 166359261000
Χρησιμοποιούμε cookies

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, καταλαβαίνουμε πως συμφωνείτε με τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου μας.

Όροι χρήσης