Συνδέουμε την εκπαίδευση με τη φύση

Image
Φιλοσοφία των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων & των παιδαγωγικών εργαστηρίων μας: η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην πράξη και η αβίαστη μάθηση στη φύση.
Μέσα από τα προγράμματα & τα εργαστήριά μας αξιοποιούνται:
  • υπαίθριοι φυσικοί χώροι,  εύκολα προσβάσιμοι από το σχολείο σας
&
  • σχολικές αυλές ως οι υπαίθριοι χώροι όπου τα παιδιά έχουν την πιο συστηματική επαφή

Τα προγράμματα και τα εργαστήριά μας είναι σχεδιασμένα από έμπειρους παιδαγωγούς και  προσαρμόζονται στις ανάγκες και στις δυνατότητες κάθε ηλικιακής ομάδας. Έχουν διαθεματικό χαρακτήρα και συνδέονται με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
Πραγματοποιούνται «βρέξει – χιονίσει», καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Α. Παιδαγωγικά εργαστήρια σε χώρους φύσης

Image


«Καλύτερα να γνωρίσεις ένα βουνό, παρά ν’ ανέβεις σε πολλά!» Ινδιάνικη Παροιμία

Σχολείο μου, η φύση!

 για παιδιά 3 έως 12 ετών
Διάρκεια κάθε συνάντησης 90’-120’

Τα εργαστήρια στη φύση, στοχεύουν στη βιωματική σύνδεση των παιδιών με τον φυσικό κόσμο, σε σωματικό, ψυχικό, πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο. Η παιδαγωγική προσέγγιση των εργαστηρίων στηρίζεται στην Εμπειρική μάθηση, στην Παιδαγωγική τέχνη Waldorf-Steiner και στην Παιδαγωγική του δάσους.

 

Το σχολείο στο δάσος
για Παιδικούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία, μαθητές-τριες Α’ και Β’ Δημοτικού

Ένα ετήσιο παιδαγωγικό εργαστήριο που περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις σε φυσικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής του σχολείου και διαμορφώνεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ομάδας. Στοχεύει στην ανακάλυψη του φυσικού κόσμου μέσω του ελεύθερου παιχνιδιού, της εξερεύνησης, της κίνησης, της ενεργοποίησης των αισθήσεων και της επαφής με τη φυσική ύλη.


Στον κύκλο του χρόνου
για μαθητές-τριες Γ’ και Δ’ Δημοτικού

Το εργαστήριο περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις σύνδεσης με τις εποχές του χρόνου, εστιάζοντας στις αλλαγές που κάθε φορά παρατηρούμε και βιώνουμε στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και σε όσες συντελούνται μέσα μας. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να συνδεθούν συναισθηματικά με τον φυσικό κόσμο και να αντιληφθούν τη σημασία κάθε εποχής για τη διατήρηση της ζωής πάνω στον πλανήτη.


Ίχνη στο μονοπάτι
για μαθητές-τριες Ε’ και Στ’ Δημοτικού

Το εργαστήριο έχει σαν στόχο την εμπειρική αντίληψη και κατανόηση του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει. Με κατάλληλες δραστηριότητες και αισθητηριακά παιχνίδια, τα παιδιά εξερευνούν τον φυσικό χώρο και «μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν», συλλέγοντας στοιχεία για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, ανακαλύπτοντας την αλληλένδετη μεταξύ τους σχέση, αλλά και τη σχέση ανθρώπου-φύσης.

Τα παιδαγωγικά εργαστήρια υλοποιούνται στο Αισθητικό δάσος του Υμηττού ή σε γειτονικούς στο σχολείο υπαίθριους φυσικούς χώρους.

Β. Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές αυλές

Image

Μια τάξη στον κήπο!

για Παιδικούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία, μαθητές-τριες Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού 
Διάρκεια 60’-75’ 

Ένας κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εμπλουτίζουν την αυλή του σχολείου με γωνιές μελέτης της φύσης και στοχεύουν να προσφέρουν στα παιδιά δυνατότητες σύνδεσης με τον φυσικό κόσμο της πόλης, μάθησης μέσα από την εμπειρία και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Η παιδαγωγική προσέγγιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στηρίζεται στην Εμπειρική μάθηση και στο Θεατρικό παιχνίδι.
 
Compost: ένα ζωντανό εργαστήρι
Μέσα από το πρόγραμμα η σχολική αυλή αποκτά έναν κάδο κομποστοποίησης και οι μαθητές-τριες μαθαίνουν  τα υλικά που μπαίνουν σε έναν τέτοιο κάδο, τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην αποσύνθεση της ύλης και τις απαραίτητες εργασίες φροντίδας του compost. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να γίνουν ενεργοί διαχειριστές των απορριμμάτων τους και να αντιληφθούν βιωματικά τον κύκλο της ύλης.
 
Ο καιρός σήμερα
Ένας μικρός μετεωρολογικός σταθμός στήνεται στην αυλή του σχολείου. Οι μαθητές-τριες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το θερμόμετρο και να προβλέπουν τον καιρό εμπειρικά, παρατηρώντας τα σύννεφα και την κίνηση των δέντρων. Παίζουν με παροιμίες για τον καιρό και μαθαίνουν τρόπους συστηματικής καταγραφής του. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με την παρατήρηση του καιρού και να αντιληφθούν σταδιακά τα σημάδια του.
 
Ο κόσμος των εντόμων
Οι μαθητές-τριες γνωρίζουν τα έντομα που απαντώνται στην πόλη μας και τον ασφαλή τρόπο παρατήρησής τους. Με τη χρήση μεγεθυντικών φακών εντοπίζουν τα έντομα που κατοικούν στη σχολική αυλή και τα αποτυπώνουν. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα έντομα και να κατανοήσουν τον κόσμο τους.
 
Τέχνη με φυσικά υλικά!
Οι μαθητές-τριες παρατηρούν έργα τέχνης καλλιτεχνών του ρεύματος Land Art, αντλούν έμπνευση και δημιουργούν τα δικά τους έργα με κλαδιά, χώμα, φύλλα και καρπούς. Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα φυσικά υλικά και να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να συνθέσουν με αυτά.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές αυλές μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά ή μεμονωμένα. Με την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος δίνονται οδηγίες και προτεινόμενες δραστηριότητες για τη συνέχεια.

Παρέα του δάσους

Η Κοιν.Σ.Επ. Παρέα του Δάσους αποτελεί μια πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση, που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο -τη φύση- ως πεδίο μάθησης και ανάπτυξης.

Δήλωση συμμετοχής

Η δήλωση συμμετοχής στις δράσεις της Παρέας του δάσους είναι απαραίτητη και ο αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος.

Η δήλωση μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας μας

www.pareatoudasous.gr

ή με e-mail στο 

Πληροφορίες: +30 694 928 8685

Βρείτε μας στο facebook

Παρέα του δάσους Parea tou dasous

Σχολεία

© 2023 Παρέα του δάσους. Designed by Upsited | Όροι χρήσης
Α.Γ.Ε.ΜΗ: 166359261000
Χρησιμοποιούμε cookies

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, καταλαβαίνουμε πως συμφωνείτε με τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου μας.