Συνδέουμε την εκπαίδευση με τη φύση

Μέσα από τα προγράμματα & τα εργαστήριά μας αξιοποιούνται:
- υπαίθριοι φυσικοί χώροι, εύκολα προσβάσιμοι από το σχολείο σας
- σχολικές αυλές ως οι υπαίθριοι χώροι όπου τα παιδιά έχουν την πιο συστηματική επαφή
Τα προγράμματα και τα εργαστήριά μας είναι σχεδιασμένα από έμπειρους παιδαγωγούς και προσαρμόζονται στις ανάγκες και στις δυνατότητες κάθε ηλικιακής ομάδας. Έχουν διαθεματικό χαρακτήρα και συνδέονται με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
Πραγματοποιούνται «βρέξει – χιονίσει», καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Α. Παιδαγωγικά εργαστήρια σε χώρους φύσης

«Καλύτερα να γνωρίσεις ένα βουνό, παρά ν’ ανέβεις σε πολλά!» Ινδιάνικη Παροιμία
Σχολείο μου, η φύση!
Διάρκεια κάθε συνάντησης 90’-120’
Τα εργαστήρια στη φύση, στοχεύουν στη βιωματική σύνδεση των παιδιών με τον φυσικό κόσμο, σε σωματικό, ψυχικό, πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο. Η παιδαγωγική προσέγγιση των εργαστηρίων στηρίζεται στην Εμπειρική μάθηση, στην Παιδαγωγική τέχνη Waldorf-Steiner και στην Παιδαγωγική του δάσους.
Το σχολείο στο δάσος
για Παιδικούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία, μαθητές-τριες Α’ και Β’ Δημοτικού
Ένα ετήσιο παιδαγωγικό εργαστήριο που περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις σε φυσικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής του σχολείου και διαμορφώνεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ομάδας. Στοχεύει στην ανακάλυψη του φυσικού κόσμου μέσω του ελεύθερου παιχνιδιού, της εξερεύνησης, της κίνησης, της ενεργοποίησης των αισθήσεων και της επαφής με τη φυσική ύλη.
Στον κύκλο του χρόνου
για μαθητές-τριες Γ’ και Δ’ Δημοτικού
Το εργαστήριο περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις σύνδεσης με τις εποχές του χρόνου, εστιάζοντας στις αλλαγές που κάθε φορά παρατηρούμε και βιώνουμε στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και σε όσες συντελούνται μέσα μας. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να συνδεθούν συναισθηματικά με τον φυσικό κόσμο και να αντιληφθούν τη σημασία κάθε εποχής για τη διατήρηση της ζωής πάνω στον πλανήτη.
Ίχνη στο μονοπάτι
για μαθητές-τριες Ε’ και Στ’ Δημοτικού
Το εργαστήριο έχει σαν στόχο την εμπειρική αντίληψη και κατανόηση του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει. Με κατάλληλες δραστηριότητες και αισθητηριακά παιχνίδια, τα παιδιά εξερευνούν τον φυσικό χώρο και «μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν», συλλέγοντας στοιχεία για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, ανακαλύπτοντας την αλληλένδετη μεταξύ τους σχέση, αλλά και τη σχέση ανθρώπου-φύσης.
Τα παιδαγωγικά εργαστήρια υλοποιούνται στο Αισθητικό δάσος του Υμηττού ή σε γειτονικούς στο σχολείο υπαίθριους φυσικούς χώρους.
Β. Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές αυλές

Μια τάξη στον κήπο!
Διάρκεια 60’-75’