Είμασταν κι εμείς εκεί: Summerhill Festival of Childhood 2022, ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός!

Είμασταν κι εμείς εκεί: Summerhill Festival of Childhood 2022, ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός!

Η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου “Summerhill” στο Leiston της Αγγλίας, από τις 5 έως τις 10 Αυγούστου 2022, αποτελεί εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται σε λίγες γραμμές!

Το Summerhill αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ελεύθερου σχολείου, που εξακολουθεί να παραμένει πολύ μπροστά από την εποχή του και -ακόμα- το μοναδικό στο είδος του. Ο ιδρυτής του και πρωτοπόρος παιδαγωγός, Alexander Neill, πίστευε -και απέδειξε!- πως τα παιδιά χρειάζεται να μεγαλώνουν και να μαθαίνουν με ελευθερία και υπευθυνότητα, προκειμένου να γίνουν ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι άνθρωποι.

 Στο Summerhill, παιδιά από 5 έως 18 ετών, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, τις σχέσεις τους με τους άλλους, με το περιβάλλον γύρω τους και με τη γνώση, παίζοντας και εξερευνώντας ελεύθερα, για όσο διάστημα και με όποιον τρόπο το χρειάζονται.

 Το σχολείο αποτελεί μια ζωντανή, πολύχρωμη και δυναμική κοινότητα, τα μέλη της οποίας -παιδιά και ενήλικες- έχουν διαφορετικούς ρόλους, αλλά ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μία κοινότητα που έκανε πράξη τη δημοκρατική εκπαίδευση, λειτουργώντας με βάση τη συνέλευση, στην οποία όλοι συναποφασίζουν για όλα, δημιουργώντας τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία της, σύμφωνα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις ικανότητες και τις δυνατότητες όλων, ανεξαιρέτως, των μελών της.

 Στις πέντε μέρες του Φεστιβάλ, μοιραστήκαμε τις ιδέες, τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς και τις απόψεις μας, γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης, με 900 παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά από 46 χώρες του κόσμου,  σε μια γιορτή που περιλάμβανε πλήθος ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια, δημιουργίες, τραγούδια, μουσική και χορό!

Η γνωριμία και η ανταλλαγή με τους Διευθυντές, τους δασκάλους, τους γονείς και τα παιδιά του Summerhill, όπως και η επίσκεψή μας στο κτήριο του εμβληματικού σχολείου, αποτέλεσε μια ανεπανάληπτη και πολυσύνθετη εμπειρία, πολύτιμη πηγή έμπνευσης για τη συνέχεια της παιδαγωγικής μας πορείας.

Σ’ ευχαριστούμε Summerhill!

Παρέα του δάσους

Η Κοιν.Σ.Επ. Παρέα του Δάσους αποτελεί μια πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση, που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο -τη φύση- ως πεδίο μάθησης και ανάπτυξης.

Δήλωση συμμετοχής

Η δήλωση συμμετοχής στις δράσεις της Παρέας του δάσους είναι απαραίτητη και ο αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος.

Η δήλωση μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας μας

www.pareatoudasous.gr

ή με e-mail στο 

Πληροφορίες: +30 694 928 8685

Βρείτε μας στο facebook

Παρέα του δάσους Parea tou dasous

© 2024 Παρέα του δάσους. Designed by Upsited | Όροι χρήσης
Α.Γ.Ε.ΜΗ: 166359261000
Χρησιμοποιούμε cookies

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, καταλαβαίνουμε πως συμφωνείτε με τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου μας.

Όροι χρήσης