από την Αθηνά Αντύπα
Σούπες από ξερά φύλλα, λασπότουρτες, ντολμαδάκια με χώμα και φυσικά οι περίφημοι χωματοκεφτέδες είναι το μενού της κουζίνας της φύσης. Κατσαρόλες, τηγάνια, κουτάλες πραγματικού μεγέθους είναι τα σκεύη της και παιδιά κάθε ηλικίας οι σεφ της.
Η κουζίνα της φύσης ή αλλιώς λασποκουζίνα είναι ένα υπέροχο, υπαίθριο, παιδαγωγικό εργαλείο που καλύπτει με αβίαστο τρόπο αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών.
Όταν τα παιδιά βρεθούν μπροστά σε μια κουζίνα της φύσης η φαντασία τους ενεργοποιείται. Παιχνίδια ρόλων ξεκινούν, ατομικοί ή ομαδικοί πειραματισμοί ξετυλίγονται και η εξερεύνηση για νέα υλικά δε σταματά. Τα παιδιά αρχικά συλλέγουν φυσικά υλικά, τα πιάνουν, τα οσφραίνονται και εμπνέονται από τις αποχρώσεις τους. Η συνέχεια είναι μια ατελείωτη λίστα από δράσεις: τα μεταφέρουν, τα ταξινομούν, τα κόβουν, τα συνδυάζουν, τα πολτοποιούν, τα ανακατεύουν, τα μεταγγίζουν, τα μετράνε, τα ισορροπούν, τα φιλτράρουν, τα κοσκινίζουν, τα ζυγίζουν και φυσικά τα σερβίρουν.
Εισάγοντας στην κουζίνα της φύσης δοσομετρητές και ζυγαριές, τα παιδιά προσεγγίζουν μαθηματικές έννοιες με εμπειρικό τρόπο, ενώ ένας μαυροπίνακας με συνταγές της φύσης, ενισχύσει την εξοικείωση των παιδιών με τη γραφή και την ανάγνωση.
Βασικό συστατικό σε μια κουζίνα της φύσης είναι η λάσπη. Το ανακάτεμα νερού και χώματος έλκει τα παιδιά και το ταυτόχρονα τα ωφελεί. Το παιχνίδι με τη λάσπη προσφέρει δύο πολύ έντονα βιώματα: της πηγαίας χαράς και της σύνδεσης με τη γη.
Οι κουζίνες της φύσης μπορούν να φτιαχτούν με απλά υλικά και χρησιμοποιημένα σκεύη, να εμπλουτίσουν τις σχολικές και τις σπιτικές αυλές, προσφέροντας στα παιδιά υπαίθρια δράση.
TIPS
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά πραγματικού μεγέθους σκεύη κουζίνας. Το βάρος και το μέγεθος τους ενδυναμώνει τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών.
Η εκπαίδευση των παιδιών στην καθαριότητα της κουζίνας και στη φροντίδα των σκευών της είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της.